dimarts, 18 de novembre del 2014

Copyright i llicències Creative Commons

Tota obra literària, artística, musical, científica o didàctica té drets d'autor, és a dir, té un conjunt de normes jurídiques que surten als drets morals, a favor dels autors. Aquest dret surt a la Declaració Universal dels Drets Humans.

Tal com diu la Wikipedia "En el dret anglosaxó s'utilitza la noció de copyright (traduït literalment com a ‘dret de còpia’)." Únicament el creador té dret per a l'ús o per a la distribució, però si és per un temps limitat, el creador pot demanar una compensació.
En canvi, Creative Commons és una llicència on l'autor dóna llibertat a la seva obra perquè sigui reproduïda sempre que posi qui és l'autor.


"Existeixen sis llicències principals de Creative Commons:

  Reconeixement (by) o CC by: Es permet qualsevol explotació de l'obra.

Reconeixement - CompartirIgual (by-sa) o CC by-sa: Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades.

Reconeixement - NoComercial (by-nc) o CC by-nc: Es permet qualsevol explotació de l'obra, excepte per ús comercial.

  Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd) o CC by-nd: Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

 Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa) o CC by-nc-sa: No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades.

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) o CC by-nc-nd: No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades. És la llicència més restrictiva, ja que només permet que altres persones es descarreguin l'obra i la comparteixin amb altres sempre i quan en reconeguin l'autoria, però sense fer-ne modificacions ni ús comercial."






Tipus
Lloc Web on el podem trobar
Imatges
https://www.flickr.com/
http://www.europeana.eu/
Vídeos
https://www.flickr.com/
https://vimeo.com/
https://archive.org/
Textos
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
Música
https://www.jamendo.com/es/welcome
http://www.freesound.org/browse/tags/music/
Altres que vulguis afegir
http://www.20minutos.es/


Creative Commons ens permet, compartir, copiar, distribuir, etc; és a dir, utilitzar la informació pel que nosaltres creiem adient. En canvi, el Copyright no ens permet copiar, manipular ni ampliar la informació; l’únic que ens permet és llegir i aprendre dels continguts que ens mostra però no utilitzar-la.

Enllaços:
http://es.wikipedia.org/wiki/Derecho_anglosaj%C3%B3n

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada