diumenge, 30 de novembre del 2014

Desenvolupament de l'infant

A Educació Física, havíem de fer un treball parlant del desenvolupament motriu, congnitiu i social de l'infant. Després de llegir tots els documents que ens havia lliurat el professor, Txema Cordoba, el meu grup format per Rebeca Losada, Ana González i Paula Garcia, vam decidir fer un vídeo amb exemples, i aquest va ser el resultat. 


dissabte, 29 de novembre del 2014

Preguntes de Wikipedia

En aquesta entrada hem fet una activitat que tractava de respondre les preguntes formulades de Wikipedia. Aquest tema ja l'havíem tractat a classe i això servia com un repàs, podeu veure el resultat amb aquesta presentació que he fet amb les meves companyes Paula Garcia, Karina Cantero i Claudia Amat.


dissabte, 22 de novembre del 2014

Wikipedia

Què és? Funcionament i normatives

És una enciclopèdia amb llicència lliure en la qual escriuen milers de voluntaris de tot el món en moltes llengües. Wikipedia és propietat de la Fundació Wikimedia que va fundar Jimmy Wales, una associació sense ànim de lucre amb l'únic objectiu de donar una enciclopèdia a totes les persones.


A classe vam agafar un tema per tal d'afegir informació, per fer això va ser necessari:
  • Crear-se un usuari.
  • I mirar quines pàgines són fiables i quines no. Per estar segurs fixar-se en:
    • Qui ha creat el document. L'autor ha de tenir uns coneixements sobre el tema i veure si pertany a alguna institució. 
    • Quin és el seu objectiu: quina finalitat vol aconseguir.
    • Citar fonts i referències: serveix perquè el lector pugui veure d'on ha sortit part de la informació publicada i així veure si aquella pàgina té uns objectius i una autoria adequada. 
    • No ha de tenir propaganda i ha d’estar actualitzat de manera regular: Tot a Internet va evolucionant i canviant- Si la pàgina està actualitzada, voldrà dir que segurament la informació és fiable. En canvi, si la informació és de fa molts anys, pot haver-hi informació que sigui errònia.  
Fonts fiables poden ser diccionaris, revistes, llibres,...


Vaig agafar el tema "Esports de discapacitats físics", exactament vaig afegir la història de l'esport adaptat. Les meves fonts d'informació van ser llibres i pàgines oficials de federacions de discapacitats. Podeu veure la pàgina al següent enllaç:

Viquipèdia té un seguit de normes, per tal d'aconseguir que sigui lliure i fiable, i són les següents:
  • Directrius, hi ha normes d'estil on explica com redactar i organitzar tots els articles, amb l’únic objectiu d’entendre a la perfecció tota la informació per la seva claredat. 
  • Normes oficials, estàndards.
  • Pilars fonamentals que explicaré a continuació.


Pilars bàsics

Tenen cinc pilars fonamentals:


BluePillar.svg


La Viquipèdia és una enciclopèdia



GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Totes les fonts han d'estar citades, per tal que es puguin verificar.


YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, tothom que respecti els drets d'autors pot col·laborar i distribuir lliurement. 



OrangePillar.svg

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. S'ha de respectar a tots els companys viquipedistes.


RedPillar.svg
La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. 


Wikipedia i educació

Als alumnes

  • Actuen amb el coneixement de què aquell treball és públic, amb això hi ha molta motivació.  
  • Poden aprendre a utilitzar-la sense cap problema. 
  • A l'hora d'escriure milloraran la seva manera d'expressar-se.
  • Tots els documents estan fets amb col·laboració d'altres persones, ja que pot ser editat.

Als professors

  • Han d'innovar i aprendre a utilitzar les noves tecnologies.  
  • S'avalua tot el procés, no únicament el final. A l'historial pots veure el seguiment dels alumnes.


Enllaços:

divendres, 21 de novembre del 2014

Wikis

Funcionament dels wikis 

La Viquipèdia ens diu: "Un wiki (del hawaià wikiwiki, «ràpid»)és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Aquests poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

Per començar, ens vam crear un compte a la pàgina Wikispaces i un cop fet, ja podem crear els wikis que vulguem. Podem triar si els desitgem públics (persones et poden aportar idees) o privats. En acabar, ens vam crear un altre compte a la Viquipèdia, per poder editar i afegir informació. 

Si voleu saber més sobre el funcionament dels wikis podeu veure aquest vídeo.


Wikis i l'educació

  • A classe podem utilitzar els wikis per prendre apunts, amb l'objectiu de què tots compartir i comparar els escrits amb la resta dels companys.
  • Comencem a escriure un conte i la resta d'alumnes han de terminar la història.
  • Afegir informació a la wikipedia sobre un tema. Amb això els nens poden motivar-se al saber que aquest document serà públic, criticat i corregit.
  • I per últim, podem utilitzar-ho també com una agenda personal. 


Wiki facilitation brainstorm
By: Robyn Jay


Enllaços:

dijous, 20 de novembre del 2014

Software lliure i propietari

El programari lliure és el programari que pots utilitzar, estudiar i modificar sense cap tipus de limitacions, el pots trobar gratis a Internet o a un cost baix a CDs.

Tal com diu la Wikipedia "Un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:

  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
  • La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2).
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit."
No hem de confondre'l amb el programari gratuït, ja que aquest no se'ns asseguren els drets a la modificació del programa. Un programa és lliure quan disposes del codi i la possibilitat de modificar-lo.



Edu3.cat
Enllaços:


dimarts, 18 de novembre del 2014

Copyright i llicències Creative Commons

Tota obra literària, artística, musical, científica o didàctica té drets d'autor, és a dir, té un conjunt de normes jurídiques que surten als drets morals, a favor dels autors. Aquest dret surt a la Declaració Universal dels Drets Humans.

Tal com diu la Wikipedia "En el dret anglosaxó s'utilitza la noció de copyright (traduït literalment com a ‘dret de còpia’)." Únicament el creador té dret per a l'ús o per a la distribució, però si és per un temps limitat, el creador pot demanar una compensació.
En canvi, Creative Commons és una llicència on l'autor dóna llibertat a la seva obra perquè sigui reproduïda sempre que posi qui és l'autor.


"Existeixen sis llicències principals de Creative Commons:

  Reconeixement (by) o CC by: Es permet qualsevol explotació de l'obra.

Reconeixement - CompartirIgual (by-sa) o CC by-sa: Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades.

Reconeixement - NoComercial (by-nc) o CC by-nc: Es permet qualsevol explotació de l'obra, excepte per ús comercial.

  Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd) o CC by-nd: Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

 Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa) o CC by-nc-sa: No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades.

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) o CC by-nc-nd: No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades. És la llicència més restrictiva, ja que només permet que altres persones es descarreguin l'obra i la comparteixin amb altres sempre i quan en reconeguin l'autoria, però sense fer-ne modificacions ni ús comercial."






Tipus
Lloc Web on el podem trobar
Imatges
https://www.flickr.com/
http://www.europeana.eu/
Vídeos
https://www.flickr.com/
https://vimeo.com/
https://archive.org/
Textos
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
Música
https://www.jamendo.com/es/welcome
http://www.freesound.org/browse/tags/music/
Altres que vulguis afegir
http://www.20minutos.es/


Creative Commons ens permet, compartir, copiar, distribuir, etc; és a dir, utilitzar la informació pel que nosaltres creiem adient. En canvi, el Copyright no ens permet copiar, manipular ni ampliar la informació; l’únic que ens permet és llegir i aprendre dels continguts que ens mostra però no utilitzar-la.

Enllaços:
http://es.wikipedia.org/wiki/Derecho_anglosaj%C3%B3n

diumenge, 16 de novembre del 2014

Identitat i Territori

A una de les classes de COED, el professor Josep Maria Vila, ens va explicar que havíem de fer una presentació en parelles sobre un tema que tinguéssim en comú. Aquest tema seria els que ens descrivís a nosaltres com persones (Sóc així per això).
Vaig tenir com parella a Elisabet Adam i el nostre tema girava al voltant de les lesions que portava l'esport. Vam parlar de les nostres lesions més importants i vam acabar fent una comparació amb les persones discapacitades, com a exemple de superació. Vam tenir la sort d'acudir a Diumenges inclusius, esdeveniment de la Federació Catalana d'Esports de Persones amb Discapacitat Física, jo anava de voluntària i a ella la van agafar pel carrer per provar alguns esports.

A continuació, podeu veure el vídeo que vam fer com suport visual.




Per acabar la presentació, vam posar un fragment del vídeo de Nick Vujicic, discapacitat físic, que podeu veure a aquest enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=TgDG2n6DmJk

Enllaços:
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/09/identitat-i-territori.html?q=identitat

dissabte, 15 de novembre del 2014

Booktrailer

Tal com diu al blog de classe "Un booktrailer és un petit vídeo publicitari que presenta un llibre, de manera que capti l’interès del lector."
El meu grup estava format per la Karina Cantero, la Paula Garcia i la Claudia Amat. Vam triar "Don Quijote de la Mancha", ja que totes l'havíem llegit al batxillerat en l'assignatura de literatura castellana. 

Vam gravar a l'hípica Les Terrasses de Santa Coloma de Gramenet, i teníem com a actors a Ivan Vargas, Cristobal Recio, Karina Cantero i a mi, Paula Amaro. 

Per editar el vídeo vam utilitzar el programa anomenat iMovie, únicament es pot utilitzar a ordinadors Mac, la veritat és que és molt fàcil d'utilitzar i tens uns resultats excel·lents.

divendres, 14 de novembre del 2014

Gestió d’arxius i arxius on-line, Programari local i programari on-line

A continuació us explicaré diferents gestions d'arxius.


  • Arxius locals: són els documents que trobem als nostres ordinadors. Podem ordenar els nostres arxius amb les carpetes, l'inconvenient és que únicament els tenim al PC.
  • Arxius on-line: són els arxius que sempre els trobem a Internet, podem entrar a partir de qualsevol lloc entrant al programa on-line on ho tinguem guardat. Per exemple, el Google Drive.


També podem trobar dos tipus diferents de programaris, funcionen igual que els arxius.


El local és el que està guardat dins el nostre ordinador (disc dur, per exemple, Microsoft Office), en canvi, l'on-line és aquell que no és necessari descarregar-se, ja que els trobes per internet (per exemple, prezi).

Tauletes digitals

Durant la setmana practica, he pogut veure una xerrada sobre les tauletes digitals a l'aula, dirigida per dos professors del Col·legi Mare de Déu de la Mercè. Ens han explicat la seva manera de treballar amb una nova metodologia, que era utilitzar les tauletes a classe amb els nens. M'he adonat que així poden aprendre més perquè és una cosa diferent. Hi ha aplicacions perfectes per a totes les matèries i de diferents nivells. A continuació podeu veure una imatge sobre una aplicació, en aquest cas de matemàtiques. 


Google Imatges

dimecres, 12 de novembre del 2014

Gestió de bookmarks i curació de continguts

Google Bookmarks és un servei gratuït que ens deixa guardar pàgines que ens agradi, per tal de poder-hi anar més ràpidament.

Curació de continguts: és quan comparteixes continguts sobre un argument que es troben a Internet.

Marcadors de Google, Feedly i twitter

Marcadors de Google: el cercador, en obrir podem trobar a la dreta de l'enllaç una estrella sense color. Si volem fer un bookmark, hem de clicar l'estrella i aquesta ja tindrà color, indicant-nos així que aquella pàgina ens interessa.


By: Graham Smith
Feedly: és un lector de RSS amb el que podem accedir ràpidament des d'un navegador web a totes les notícies. Una de les avantatges que trobem es que trobem notícies de manera ràpida i senzilla. Per poder entrar has de crear el teu compte i ja podràs buscar les pàgines que volguis. Trobem les notícies agrupades per tema, per tal de ser més fàcil trobar-les.





By: Twitter
Twitter: (Tal com diu a la Viquipèdia) "és un servei de microblogging que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters (denominats piulades o tuits)".

dilluns, 10 de novembre del 2014

La nostra identitat digital i cura de les nostres dades


A la xarxa trobem les nostres dades personals (noms, cognoms, edat, ...) però hem de tenir molta cura i sempre mirar la privacitat, així controlem quines dades són publiques i quines no. Amb aquests detalls sempre hem de tenir molta cura, perquè podem tenir problemes. Recorda màxima seguretat.


By: Parpiflickr

Per a què tot això sigui possible, hem de dispossar de diferents contrasenyes, tenir antivirus i realitzar còpies de seguretat setmanalment, per no perdre arxius. No hem de conectar-nos a pàgines que no siguin segures, hem de tancar sempre les sesions i en el moment que posem un USB hem de mirar de fer una anàlisi. 

Podeu veure a "Cuánto sabes?" un qüestionari amb diferents situacions de risc que podem trobar a Internet i la seva resposta correcta. 

Enllaços:

dissabte, 8 de novembre del 2014

Google sites, estructura d’un site a Google

Google Sites és una eina gratuïta en Internet, que permet crear senzilles pàgines web sense tenir coneixements de html i sense necessitat d'instal·lació ni de manteniment de cap tipus.

Google permet crear Intranets, extranets per a clients, llocs propis i de col·laboració online, wikis i petits llocs de seguiments de projectes, organitzar i compartir tot tipus d'informació des d'enllaços, calendaris, vídeos o fotografies així com afegir continguts dels altres productes Google com Google vídeos, Google Docs i Picasa.

Al continuació podreu veure un manual de Google Sites, on explica l'estructura, com crear un Sites nou, etc..:


Enllaços:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Google_Sites

divendres, 7 de novembre del 2014

Web 2.0

Tal com diu a la Viquipèdia "El terme Web 2.0 s’associa a les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació. Alguns exemples del Web 2.0 serien els wikis i els blogs. Un lloc Web 2.0 permet interaccionar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; enfront dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona.

En general, quan esmentem el terme Web 2.0 ens referim a una sèrie d'aplicacions i pàgines d'Internet que utilitzen la intel·ligència col·lectiva i la intercreativitat per proporcionar serveis interactius en xarxa."


Serveis associats:
  • Blogs: Un blog és un espai web personal en el qual el seu autor (pot haver-hi més d’un) pot escriure el que vulgui, ja siguin notícies, aconteciments,.. També poden posar imatges i enllaços.  Els lectors poden escriure els seus comentaris a cada article. Ressalten Wordpress i Blogger.
  • Wikis: Una wiki és un espai web corporatiu, organitzat mitjançant una estructura hipertextual de pàgines (que es troben referenciades en un menú lateral), on diverses persones elaboren continguts de manera asíncrona. Prou prémer el botó "editar" per accedir als continguts i modificar-los. Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat dels continguts. Hi ha diversos servidors de wikis gratuïts.
  • Entorns per compartir recursos: Lloc on podem emmagatzemar documents, compartir-los i visualitzar-los quan vulguem. Existeixen de diversos tipus, segons el contingut o l'ús que se'ls dóna:
    • DocumentsGoogle Drive i Office Web Apps (SkyDrive), en els quals podem pujar els nostres documents, compartir-los i modificar-los.
    • Vídeos: Youtube, Vimeo,... 
    • Fotos: Picasa, Flickr... Permeten gaudir i compartir les fotos també tenim l'oportunitat d'organitzar les fotos amb etiquetes, separant-les per grups com si fossin àlbums, podem seleccionar i guardar a part les fotos que no volem publicar.
    • Emmagatzematge online: Dropbox, Google DriveSkyDrive
    • Presentacions: Prezi, Slideshare.
    • Plataformes educatives
    • Aules virtuals (síncrones)
    • Enquestes en línia

    By: Rodrigo Vera
     
Enllaços:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

dimarts, 4 de novembre del 2014

Naturalesa i estructura del Prezi

Prezi serveix per fer presentacions, és una eina basada en la informàtica en núvol. Com presentació podem fer-la de forma lliure o bé estructurada. L'escrit, les fotografies i els vídeos es col·loquen sobre el llenç, els usuaris poden triar la grandària i la posició dels objectes en la presentació, igual que també poden triar la ruta.  La presentació es pot fer online o descarregar l'arxiu per fer-ho sense Internet.

Prezi es va posar en marxa l'any 2009 per Adam Somlai-Fischer, ja que volia un editor amb el qual qualsevol pogués fer les seves presentacions.

A l'educació podem utilitzar aquest programa per fer exposicions, ja que pot servir de reforç. Però també es poden utilitzar a classe com pissarra, és una manera diferent d'aprendre. Amb la meva companya Paula Garcia, vaig fer un prezi amb els meus animals de companyia.



Enllaços:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Prezi

dilluns, 3 de novembre del 2014

Naturalesa i estructura del Power Point


A classe, hem treballat l'eina Power Point que tot i que tothom ja l'havia treballat amb ella, la majoria de la classe vam aprendre coses noves. El power point és un programa amb el qual es poden fer presentacions de diapositives o per posar de fons a una exposició. Per exemple, quan fas una presentació, s'utilitza per marcar mentre ho expliques.


Google Imatges



A continuació podeu veure un Power Point de creació propia.  Per poder inserir-lo he anat a la pàgina Slideshare, em vaig crear un compte i vaig penjar la presentació. Un cop ja estava al web, únicament havia d'anar a Insertar i copiar el codi embed.